Une vida plena d’activitats

Joan Villanove té moltes cordes en el seu arc. Va començar la seva carrera professional als 20 anys en l’educació. Cinc anys més tard, va ser reclutat per una empresa nacional per capacitar representants d’iniciació a la venda en una xarxa de l’automòbil. Quatre anys més tard, el trobem a París en una altra empresa on va ser responsable de la creació i posada en marxa, concursos de vendes, per « Renault França » a nivell nacional. Quatre anys més tard, el temps que es tripliqui el volum de negocis, la nostàlgia del país s’empara de Joan Villanove ? El 1976 torna a Perpinyà s’aboca amb molta energia a la cultura catalana: publicació de llibres, conferències, ràdio, vídeo, televisió, etc. El 1990, es va embarcar en una nova direcció: els seminaris d’animació. Va entrenar durant 12 anys i a tot França (Perpinyà, París, Lille, Rennes, Nancy, Marsella, etc.) als participants en dues configuracions: la « veu pública » i « la millora de les relacions humanes « (PNL – AT): enginyers, comercials, administratius, militars, etc. Això li va obrir les portes a un ambient discret, sovint darrere dels escenaris, desenvolupant campanyes polítiques: escriptura de pamflets, discursos, parlaments a ràdio i televisió, etc.

A – llibres escrits i publicats en francès (auto-publicat)

 « Histoire Populaire des Catalans » (3 volums) – « Raconte-moi les Catalans » (2 volums) – « Raconte-moi les rois de Mallorca » (2 volums). Afegim dos fullets « Reflexions et commentaires catalans » (1982) i « Histoires d’ici » (1990). Més recentment, « Nous n’avons à dire merci à personne » (2013) i « Les catalans en France, en Espagne et en Europe » (2014). Després ve el període de les novel·les « La goutte de vie » de 480 pàgines (2006). En 2013, sota el pseudònim de Jean-Charles Montignac, va publicar dues novel·les. La trama és sobre els grans textos de la Bíblia i els Evangelis : « Le secret des douze pierres » 420 pàgines, i « Les mystères de l’arche » 335 pàgines. Totes les novel·les són exhaurides.

Vegem en detall les publicacions històriques (en francès amb alguns textos en català)

- El 1976, de tornada a Perpinyà, va començar a escriure el primer llibre; la seva « Histoire Populaire des Catalans » (350 pàgines), des dels seus orígens fins a l’any 1500, publicada el 1978, va tenir un èxit molt immediat.  Serà seguit: el 1979, Volum II, 1500-1714 (330 pàgines) i el 1981 volum III, des 1714 fins a l’actualitat (480 pàgines). La difusió d’aquests tres volums venuts en una caixa continuarà durant vint anys; La capsa, a més del títol, tenia les inscripcions següents: « Ahir, Avui, Demà, Sempre ».

El Volum II (1979) descriu la rebel·lió dels Segadors el 1640. Avui, el « Cant dels Segadors » s’ha convertit en l’himne nacional català. A més, Joan Villanove va decidir fer un enregistrament original a l’església de Nefiac. Van participar més d’un centenar de persones : corals de Pia, Tuïr i La Jonquera, acompanyats per l’orquestra de cambra dirigida per Gérard Massat. D’altra banda, « torna venir Vicens » cantada per Gisela Bellsola. El 1979, el disc estava disponible per a qualsevol comprador del Volum II. El volum III (1981) narra la dolorosa separació del Rosselló i Catalunya després del Tractat dels Pirineus el 1659. Joan Villanove va dibuixar el « Mapa dels Països Catalans » de Salses a Guardamar; que es va oferir a qualsevol comprador del Volum III. En aquest llibre, ofereix un text original:

(Establert amb la cooperació amistosa de Pau de la Fàbrega)

             

Drets dels Catalans

 Art. 1 – Els Catalans tenen un dret inalienable al reconeixement i al respecte de llur nacionalitat, pels estats als quals els han lligats els atzars de llur història.

 Art. 2 – Els Catalans tenen dret al desenvolupament de llur cultura pròpia, a l’ensenyament, en tots els nivells, de llur llengua i de llur història, i això amb tots els mitjans moderns de difusió i d’educació.

 Art. 3 – Els Catalans tenen el dret de definir i d’escollir les estructures administratives, a l’interior de les quals desitgen viure, de conformitat amb llurs tradicions nacionals.

 Art. 4 – Els Catalans tenen el dret de viure i traballar en Terra Catalana, tot decidint ells mateixos els objectius econòmics dels quals depèn la supervivència de llur poble.

 Art. 5 – Els Catalans tenen el dret de mantenir i desenvolupar lliurement entre ells, relacions privilegiades, sigui la que sigui la comunitat política de la qual depenen avui dia.

 

 El 2002, va publicar « Raconte-moi les Catalans » (dels orígens fins ara) dos volums de 400 pàgines il·lustrades 450 fotos en color. L’any 2004, « Raconte-moi les rois de Mallorca » (1276 -1344), dos volums de 444 pàgines i més de 500 fotografies en color. Durant aquest període, els catalans es van assentar molt de temps a Sicília i Sardenya. Joan Villanove va viatjar fins les dues illes durant dues setmanes per fotografiar els monuments catalans o els canvis que han fet. Dos bells reportatges originals que ell va titular « àlbum del nostre Patrimoni » que es troba en « Raconte-moi les Rois de Mallorca » (Més de 100 fotos de les dues illes), 

B – Conferències diaporamas (auto-publicat)

 El 1979, Joan Villanove comença una llarga sèrie de conferències amb diapositives en les ciutats i pobles. En aquest sentit, és el primer a popularitzar la història del País Català: a l’escrit amb els seus llibres i a l’oral a través les seves conferències. Probablement més de 350 conferències.

 C – Diaporamas (auto-publicat)

 Aquesta presentació de diapositives (amb dos carrusels executen automàticament el so en viu), realitzades en 1984, són en català (sobretot rossellonés) amb música de fons adaptada a la situació. La presentació titulada “Nosaltres els Catalans  » compta amb 550 diapositives. 14 persones van participar més o menys directament a la consecució d’aquesta presentació: diapositives, lectura de textos, etc. Aquí hi ha els 4 capítols:

1 – Podem dir que el departament Pirineus-Orientals segueix sempre català? (7 min)

2 – Europa dels pobles, idiomes, regions, autonomia: Suïssa, Escòcia, Gal·les, etc. (18 min).

3 – Sud de Catalunya: econòmic, social, cultural, polític … Positiu i Negatiu. Quin futur? (20 min).

4 – Nord de Catalunya: econòmic, social, cultural, humà … I ara què? (20 min).

Aquest diaporama va ser presentat en els pobles i ciutats del Rosselló.

D – Premsa

Durant dos anys, el 2006 i 2007, el setmanari « la Semaine du Roussillon » es va fer càrrec de publicar l’obra « Raconte-moi les Catalans ». Va passar una o dues pàgines completes a la reproducció dels llibres, de text i fotos aencolor, des dels seus orígens fins als nostres dies. Donada l’àmplia distribució d’aquest setmanari, la història del país català va arribar a molta gent nova : era el propòsit de Joan Villanove.

 E – Televisió.

Transmissió de les emissions realitzades a FR3.

Al 1985 i 1986 Joan Villanove presenta un programa de 5 minuts per setmana a FR3 titulat «Històries d’aquí«   que explicaven la història de Catalunya i Occitània. Aquest espectacle, gravat als estudis de Montpeller en francés, com també a l’exterior, va ser transmès a dues regions: al Llenguadoc-Rosselló i al Migdia-Pirineus. El programa va ser dirigit per Claude Fayard, exdirector a la televisió de Jacques Martin, Michel Drucker, Léon Zitrone, etc., i també director de cinema i teatre, etc. Va ser una excel·lent escola per Jean Villanove.

Aquí alguns títols…

Llegenda del blasó Català – La conquesta de les Illes Balears – Llegenda de Carcassona – Benet XIII – La revolució a Perpinyà – 1640 els Segadors – La conquesta de Sicília – Ramon Berenguer a Millau – el naixement de Jaume Ier a Montpeller – comerç català a la Mediterrània - etc. 

Amb un total de 76 programes duran dos anys.

F – Video finançat en part pel Consell Regional

 Joan Villanove va realitzar el 1988 i 1989, la història dels Països Catalans, en llengua francesa, dels orígens fins l’any 1500 (en cintes VHS). Ara són convertides en quatre DVD amb el títol « Histoire du Roussillon ».

 Textos en francés : escrits per Jean Villanove explicada per ell mateix i Gisele Bellsola; lector Marcel Formenti.

 Documentació, miniatures, cartes, etc. preparat per l’autor

 Música:

1 – Al piano, composta per Joan Villanove, arrenjat i interpretat per Gisela Bellsolà i Michel Cousserans.

2 – A la guitarra composició i interpretació de Gérard Méloux.

Càmera : Thierry Masdeu a Perpinyà.

 Aquí hi ha els capítols gravats a l’estudi i a l’exterior:

 

1 – No és només el sol                                 16 Mn

2  - L’univers, la Terra, l’home.                   17 MN

3 – L’home de Talteüll                                  21 MN

4 – Dels ibers fins els Catalans                  19 MN

5 – Guifré el Pelòs i l’Abat Oliva                 26 mn

6 – El primera rei                                           18 MN

7 – Muret                                                       21 MN

8 – Jaume Ier                                                   23 MN

9 – L’art romànic                                              24 MN

10 – el Regne de Mallorca I                       36 MN

11 – El regne de  Mallorca II                       32 MN

12 – Ramon Llull I                                        22 MN

13 – Ramon Llull II                                         26 MN

14 – Pere III                                                   32 MN

15 – Joan I / Martí I /  Ferran                        33MN

16 – Alfons el Magnànim                             30 MN

17 – Democràcia catalana?                            11 mn

18 – Institucions catalanes                            36 mn

 Total : 07 h19 min

G. – Els programes de ràdio a « France Bleu Roussillon »

 Joan Villanove explica la història del país català el dissabte al matí. Aquesta emissió anomenada « Raconte-moi les Catalans », és feia dues vegades i durava quatre minuts. Eren enregistrades o en directe, i s’acabaven sempre amb un joc pels oients amb un regal.

 H – Avui. Finals del 2014 i inicis de 2015 …

 Per explicar els esdeveniments que tenen lloc a Catalunya (moviment d’independència), Joan Villanove ha desenvolupat una nova conferència amb un diaporama de presentació d’una hora i mitja, amb el títol « Origines du Parlement Catalan et de la Generalitat de Barcelona« . En aquesta conferència, Joan Villanove no es pronuncia sobre el projecte, sinó que respon a la curiositat del públic.

I – Pintor.

Fa pocs anys, i més encara fa tres anys, Joan Villanove vaig dedicar a la pintura; els seus retrats de dones fets amb “pastels d’oli” obres inspirades de Salvador Dali i renaixentistes pintors. Son pintures figuratives. Es necessita un text del Talmud que commenta la Biblia : « En la creació del món, Déu li va donar deu mesures de bellesa, la dona en va prendre nou. »